Thursday, April 21, 2011

22 April- Den na Planetata Zemja

Denot na planetata zemja zemja se organizira se so cel da se pottiknat lugeto planetata, koja e zagadena i zagrozena (a e edinstven planeta na koja ima zivot ) da bide iscistena. So, toa da se osvestat site deka nemame rezervna planeta. Ovaa Manifestacija prv pat e organiziranavo 1970, so golem entuzijazam togas ucestvuvale 20 milioni luge i imalo nekoku ekoloski aktivnosti. Godinava ovoj den se odbelezuva pod mototo Milijarda zeleni dela, a ke bide proslaven so brojni eko-kampanji vo svetot. Dokolku ne vnimavame, mozeme da izgubime nekakov vid na rastenije ili zivotno. Amazonskata prasuma se prostira niz 9 drzavi vo Latinska Amerika, i igra klucna uloga za apsorpcijata na jaglerodnoit dioksid, proizveduva 1 pettina od kislorodot i e zivealiste na 1 tretina na site zivotinski vidovi vo svetot. Pred 40 godini bile unisteni 20% od Amzonska Prasuma. Do 2030 godina vo svetot ke ostanat samo 10% tropski sumi, 10% ke bidat vo sostojba na propaganje, dodeka 80% ke bidat izgubeni zaedno so 100 000 rastitelni i zivotinski vidovi. Zarem ova ne e dovolna Pricina da se zagrizime za nasata planeta? Zamisli si deka ti si vo 2030 godina i deka svetot e pred propast. Sekako za nas toa ke bide griza no istotak i za nasite deca. Za da ne se sluci toa treba da se organizirame ekoloski i da cistime, so toa nasiot opstanok nema da bide zagrozen. 
Na primer:
Namesto da koristime avtomobil mozeme da iskoristime javen prevoz, velosiped ili rolerki.
Fa izbegnuvame proizvodi koi se zavitkani vo nekolku sloevi ambalaza.
Da kupuvame proizvodi cija ambalaza se koristi za recikliranje.
Da stedime struja.
Da jademe pomalku meso i riba bidejki i toa e eden od faktorite za zagaduvanje.
Da stedime voda.
Da se kupuvaat lokalni prizvodi bidejki ako se od drugo mesto se zagaduva bidejki se versi transport.
Ponesi svoja torba koga pazaruvas.
Mozeme da bideme kreativni, kako da izrabotime nekakov ukras od otpad namesto da go frlime i toj da se razgraduva stotici godini.
Dokolu sakas domasno milenice zemi napusteno kucence otkolu da kupis drugo.
Koga kupuvas cevli, palta i drugo kupuvaj od vestacki materijali taka ne se zagaduva a i kon zivotnite ke bideme humani.
Mnogu e vazen nasiot opstanok. Na 22 april e den koj e posveten na Planetata Zemja, sekako sekoj den treba da bide posveten na ova no ova e mnogu poseben den. 22- April den na Planetata Zemja.

No comments:

Post a Comment